Sari la conținut

Notepad++

Instalare#

Pentru a instala Notepad++:

  1. Mergem pe site-ul oficial la secțiunea de Downloads:

    Deschide pagina

    Alegem ultima versiune (la momentul scrierii, Notepad++ 8.6.9). Aici este link direct către installerul de 64 de biți, pentru conveniența ta:

    Descarcă Notepad++ 8.6.9

  2. Rulează installerul. Procesul de instalare este simplu și setările implicite sunt de ajuns pentru toată lumea, deci poți da Next în continuare până când se termină procesul.

Configurare#

Acum vremea să-l configurăm, pentru că nu ne este prea utilizabil în acest moment.

  1. Fontul implicit, Courier New... nu este prea bun. Pentru a schimba fontul, mergem la Setări și apoi la Configurator de stiluri. De acolo, putem modifica orice legat de tema curentă. Notepad++ are mai multe teme din care poți alege, așa că poți experimenta cu asta. Selectează tema Default (stylers.xml), și la stil font alege fontul Cascadia Mono sau Consolas (sau alt font monospațiat, dacă ai alte preferințe). Poți crește mărimea fontului (eu țin la 12, consider că 10 este o mărime prea mică). După ce ai făcut aceste lucruri, bifează Activare globală font și Activare globală mărime font. Fă același setări pentru tema DarkModeDefault (sau ce altă temă dorești să ai).
  2. Acum vom vedea setările din Setări > Preferințe. Un prim lucru pe care îl putem face este să avem niște icoane mai moderne. Selectează din Generale opțiunea UI fluent umplut: mic (deși poți experimenta cu icoanele).
  3. Ca să nu fim orbiți, mergi la Modul întunecat și alege fie Modul întunecat, fie Urmarea ferestrelor, care ajustează modul în funcție de setările globale din Windows. Poți să personalizezi și culoarea temei, dar "Negru" arată cel mai bine, după părerea mea.
  4. Implicit, Notepad++ indentează folosind tab-uri. Pentru a schimba acest comportament, mergem la Limbaje și alegem Indentează folosind: Caracter(e) spațiu. Recomand indentare cu 4 spații (setarea implicită), însă alte valori comune includ 2, 3 și 8 (nu recomand ultima opțiune). Atâta timp cât este o valoare peste 1, este în regulă.
  5. Acum ajustăm autocompletarea (rudimentară în Notepad++, dar există cel puțin). Implicit oferă sugestii pentru funcții și cuvinte. Recomand să bifezi tot ce se află la autoinserare (fiecare grup de paranteze și ghilimele) pentru că în marea majoritate a cazurilor le vei găsi în perechi și economisește ceva timp.

După toate aceste schimbări, editorul ar trebui să arate astfel:

Fereastra de Notepad++ cu temă întunecată și un fișier C++

În acest moment, Notepad++ este doar un editor simplu și nu este potrivit programării în C++, deci mai trebuie să facem configurări. Trebuie să instalăm niște module înainte. Pentru asta, mergem la Module > Administrare module. De acolo, selectăm următoarele module:

  • AutoSave, pentru a salva automat fișierele;
  • BracketsCheck, pentru a verifica dacă am balansat acoladele sau parantezele (riscul ar trebui să fie minimizat de autocompletarea parantezelor, dar nu se știe);
  • CodeAlignment, în caz că vrei să aliniezi codul după semnele de egal (opțional, dar drăguț de avut);
  • Comment Toggler și CommentWrap pentru comentarii, face lucrul cu acestea mai ușor;
  • ComparePlus, folosit pentru a compara două fișiere (mai puternic decât să tot schimbi între tab-uri pentru a vedea diferența dintre două fișiere);
  • Discord Rich Presence, dacă simți nevoia să te lauzi pe Discord că ai Notepad++ (nu știu de ce ai face asta);
  • MenuIcons, dacă vrei să ai icoane și în meniuri (opțional, dar recomandat);
  • Cel mai important modul, NppExec, care ne permite să executăm script-uri fără să părăsim Notepad++. Cu asta vom compila și executa C++;
  • Pentru cei care doresc, există NppOpenAI, ca să-l conectezi la ChatGPT.

După ce ai selectat acele module, apasă butonul de Instalare (dacă totuși ieși accidental, selecția va rămâne). Notepad++ se va închide pentru a-și putea instala modulele. Acum pentru a configura fiecare modul. Fiecare setare se află în Module, sub numele fiecărui modul.

  1. Pentru AutoSave, selectăm Notepad++ loses focus (în caz că dai Alt+Tab) și At timed intervals every 10 minutes. Poți configura ultima opțiune să fie cât de des vrei tu. Este la alegerea ta dacă vrei să se autosalveze și când schimbi tab-ul (File tab changes) sau când închizi programul (Notepad++ exists).
  2. Pentru CodeAlignment, cea mai utilă scurtătură este Ctrl+Shift+=, care te lasă să aliniezi selecția după ce vrei tu (de obicei o vei folosi pentru egaluri sau virgule);
  3. Pentru Comment Toggler, poți folosi scurtătura Ctrl+Q pentru a comenta sau decomenta selecția curentă. Poți explora ce face Comment Wrap și chiar să adaugi propriile tale scurtături pentru fiecare funcționalitate;
  4. Cel mai complicat pas va fi la NppExec, pentru că acesta va compila propriu-zis codul nostru. Du-te la Module > NppExec > Execute NppExec Script (alternativ, F6, scurtătură pe care o vei folosi mult) și scrie următoarea comandă (voi explica fiecare pas imediat):

    npp_save
    g++ -std=c++20 -O2 "$(FULL_CURRENT_PATH)" -o "$(CURRENT_DIRECTORY)\$(NAME_PART).exe"
    cmd /c start cmd /c "$(CURRENT_DIRECTORY)\$(NAME_PART).exe & pause"
    
    1. Prima linie salvează fișierul curent;
    2. A doua linie folosește g++, pe care l-am instalat la secțiunea cu GCC (MinGW). Compilează folosind standardul C++20 și optimizat pentru performanță. Ia fișierul curent (calea/catre/nume.cpp) și creează un executabil numit nume.exe în directorul curent.
    3. A treia linie pur și simplu pornește un terminal extern, ca să putem interacționa cu programul. Din păcate, Windows Defender scanează executabilul nostru, deci va îngheța timp de câteva secunde. Poți adăuga o excepție din Windows Defender (ca să nu faci 100 de directoare pentru fiecare proiect, adaugă tot într-un director și adaugă-l pe ăla ca excepție).

    Acum tot ce trebuie să faci este să apeși Save și dă-i numele C++. După aceea, poți să apeși secvența F6+Enter ca să compilezi și rulezi codul.

Ai tot ce trebuie pentru a putea compila C++. Nu este o experiență la fel de bună ca pe alte editoare, din moment ce ai autocompletare rudimentară, dar este suficient în majoritatea cazurilor dacă știi ce faci. Legat de proiecte, nu prea ai propriu-zis conceptul ăsta, așa că doar creezi un fișier cu extensia .cpp, eventual și alte fișiere de care ai nevoie, și compilezi direct.

Asta este tot cu configurarea. Poți acum să mergi către următorul articol:

Mergi la introducere