Sari la conținut

Algoritmul lui Lee. Flood Fill

Autor: Ștefan-Cosmin Dăscălescu, Teodor Ștefan Manolea

Introducere#

Să presupunem că avem de-a face cu un labirint cu diverse tipuri de obstacole și spații libere, iar obiectivul nostru este acela de a afla dacă putem ajunge de la punctul \(A\) la punctul \(B\), unde punctele \(A\) și \(B\) sunt date în input. În alte variații ale acestui tip de probleme, ni se poate cere și aflarea distanței minime între două sau mai multe puncte.

Resursă foarte utilă

Recomandăm softul făcut de cei de la Colegiul Național "Emil Racoviță" Iași, atât pentru valoarea istorică, cât și pentru claritatea explicațiilor grafice, soft educațional pe care îl găsiți aici.

Pe parcurs, veți observa că indiferent de modul în care veți rezolva aceste clase de probleme, multe dintre principiile pe care le folosiți vor rămâne aceleași, în special atunci când vine vorba de implementarea acestor tipuri de parcurgeri.

Cele două moduri principale de a rezolva această categorie de probleme sunt fie folosind algoritmi de tip flood fill recursiv (numit și fill în jargonul românesc), fie folosind algoritmi iterativi de parcurgere ai labirintului (numit algoritmul lui Lee în literatura de specialitate românească).

În cele ce urmează, voi prezenta atât flood fill-ul recursiv, cât și algoritmul lui Lee.

Fundamente#

Până să ajungem să discutăm implementarea algoritmilor în sine, vom prezenta câțiva pași importanți pe care trebuie să-i facem până ajungem să implementăm complet acești doi algoritmi, precum și cunoștințele necesare.

Cunoștințe necesare#

În ceea ce privește metodele iterative, folosite la algoritmul lui Lee, cunoașterea cozii este obligatorie, detalii despre modul de implementare, precum și variațiile acestei structuri de date pot fi găsite aici.

În ceea ce privește metodele recursive, folosite la flood fill, cunoașterea stivei și a recursivității este obligatorie, detalii despre modul de folosire al stivei pot fi găsite aici, iar informații despre implementarea funcțiilor recursive se găsesc aici.

O altă noțiune care se recomandă a fi cunoscută în prealabil este tipul de date pair sau o alternativă a acestuia (tuple sau dacă preferați implementările în stilul C, tipul de date struct, care permite și alte modificări după caz).

Vectorii de direcție#

În majoritatea problemelor de acest tip, personajele noastre se vor deplasa folosind mutări succesive pe una dintre cele \(4\) sau \(8\) direcții care ne sunt permise de problemă (de regulă, direcțiile cardinale - nord, est, sud, vest și eventual direcțiile diagonale - nord-est, sud-est, sud-vest, nord-vest).

Pentru a stoca în memorie aceste dimensiuni cu ușurință, vom ține în memorie toate direcțiile posibile, iar pentru a face scrierea lor ușoară, se recomandă scrierea lor în sensul acelor de ceasornic. Acestea se pot scrie toate la început, noi putând folosi fie arrays din C, fie vectori.

Mai jos găsiți modul de declarare a acestor vectori de direcție atunci când putem merge doar în direcția celor \(4\) vecini cardinali.

int ox[] = {-1, 0, 1, 0};
int oy[] = {0, 1, 0, -1};
vector<int> ox = {-1, 0, 1, 0};
vector<int> oy = {0, 1, 0, -1};

Pentru a extinde acum la \(8\) vecini, vom insera direcțiile intermediare în ordinea acelor de ceasornic, mai jos găsiți modul de declarare a acestor vectori de direcție pentru toate direcțiile, începând de la N și terminând cu NV, în sens orar.

int ox[] = {-1, -1, 0, 1, 1, 1, 0, -1};
int oy[] = {0, 1, 1, 1, 0, -1, -1, -1};
vector<int> ox = {-1, -1, 0, 1, 1, 1, 0, -1};
vector<int> oy = {0, 1, 1, 1, 0, -1, -1, -1};

O alternativă folosită în multe coduri constă în enumerarea vecinilor în ordine crescătoare a schimbării care se produce pe linie, mai întâi prioritizând vecinii nordici, apoi cei centrali și apoi cei sudici.

int ox[] = {-1, -1, -1, 0, 0, 1, 1, 1};
int oy[] = {-1, 0, 1, -1, 1, -1, 0, 1};
vector<int> ox = {-1, -1, -1, 0, 0, 1, 1, 1};
vector<int> oy = {-1, 0, 1, -1, 1, -1, 0, 1};

Indiferent de modul în care îi declarați, dacă sunteți la un punct \((x, y)\) și vreți să verificați toți vecinii, tot ce trebuie să faceți este să parcurgeți vectorii de direcție și să identificați valorile vecinilor.

for (int i = 0; i < neighbors; i++) {
    int nxt_x = x + ox[i];
    int nxt_y = y + oy[i];
    // aici urmeaza verificarile ulterioare
}

Evitarea accesării unor pătrate din afara matricii#

Pentru a ne asigura că de-a lungul parcurgerilor, noi nu vom ieși din matrice, avem două variante la fel de bune și populare.

O primă variantă constă în a adăuga ziduri imaginare pe marginile matricii, procedeu cunoscut și sub denumirea de bordare. Vom presupune că matricea se numește mat, iar tabloul are \(n\) linii și \(m\) coloane.

for (int i = 0; i <= m+1; i++) {
    mat[0][i] = mat[n+1][i] = -1; // bordarea liniilor 0 si n+1
}
for (int i = 0; i <= n+1; i++) {
    mat[i][0] = mat[i][m+1] = -1; // bordarea coloanelor 0 si m+1
}

O a doua variantă constă în verificarea atentă a fiecărei stări atunci când trecem prin ea, astfel încât să ne asigurăm că nu ieșim din matrice, lucru ce se întâmplă când trecem prin pătrate noi în matrice.

for (int i = 0; i < neighbors; i++) {
    int nxt_x = x + ox[i];
    int nxt_y = y + oy[i];
    if (nxt_x >= 1 && nxt_x <= n && nxt_y >= 1 && nxt_y <= m) {
        // aici vin verificarile ulterioare
    }
}

Pe de o parte, un avantaj al bordării este acela că nu avem nevoie de o verificare relativ complicată pentru pătratele din matrice. Pe de altă parte, verificarea fără bordare nu are nevoie de memorie suplimentară. Se poate observa faptul că ambele metode au avantajele lor, nefiind una din ele superioară celeilalte.

Problemă introductivă - Counting Rooms#

Pentru a exemplifica aceste noțiuni și a prezenta algoritmii, precum și diferențele dintre ei, vom pleca de la o problemă simplă, și anume aflarea numărului de camere dintr-o încăpere.

Algoritmul fill (flood fill recursiv)#

Pentru a implementa algoritmul flood fill, va trebui să plecăm pe rând din fiecare punct nevizitat, iar la un pas al acestui algoritm, vom verifica toți vecinii folosind vectorul de direcție creat anterior, iar atunci când dăm de un asemenea punct, vom apela funcția fill pentru a continua vizitarea punctelor. Trebuie avut grijă să marcăm punctele drept vizitate, pentru a evita ciclarea la infinit.

Observație

Se poate observa că acest algoritm este un caz particular al parcurgerii DFS de pe grafuri, ambele fiind recursive și operând în același mod.

Mai jos, puteți găsi o implementare recursivă, în stilul algoritmului flood fill, care rezolvă problema Counting Rooms, prezentată mai sus.

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <vector>
#include <queue>

using namespace std;

vector<int> ox = {-1, 0, 1, 0};
vector<int> oy = {0, 1, 0, -1};

void fill (int n, int m, int X, int Y, vector<vector<char> > &grid, vector<vector<int> > &visited) {
    visited[X][Y] = 1;
    for (int i = 0; i < 4; i++) {
        int nxt_x = X + ox[i];
        int nxt_y = Y + oy[i];

        if (nxt_x >= 1 && nxt_x <= n && nxt_y >= 1 && nxt_y <= m && visited[nxt_x][nxt_y] == 0 && grid[nxt_x][nxt_y] == '.') {
            fill(n, m, nxt_x, nxt_y, grid, visited);
        }
    }
}
int main() {

    ios_base::sync_with_stdio(false);
    cin.tie(NULL);

    int n, m;
    cin >> n >> m;

    vector<vector<char> > grid(n+1, vector<char> (m+1));
    vector<vector<int> > visited(n+1, vector<int> (m+1));

    for (int i = 1; i <= n; i++) {
        for (int j = 1; j <= m; j++) {
            cin >> grid[i][j];
        }
    }

    int ans = 0;

    for (int i = 1; i <= n; i++) {
        for (int j = 1; j <= m; j++) {
            if (grid[i][j] == '.' && visited[i][j] == 0) {

                fill(n, m, i, j, grid, visited);
                ans++;
            }
        }
    }

    cout << ans << '\n';
    return 0;
}

Algoritmul lui Lee (flood fill iterativ)#

Pentru a implementa algoritmul lui Lee, va trebui să plecăm pe rând din fiecare punct nevizitat, iar la un pas al acestui algoritm, vom verifica toți vecinii folosind vectorul de direcție creat anterior, iar atunci când dăm de un asemenea punct, vom adăuga vecinul în coadă, la fiecare pas prelucrând primul punct care încă se află în coadă. Trebuie avut grijă să marcăm punctele drept vizitate, pentru a evita ciclarea la infinit.

Observație

Se poate observa că acest algoritm este un caz particular al parcurgerii BFS de pe grafuri, ambele fiind iterative și operând în același mod, folosind o coadă.

Mai jos, puteți găsi o implementare bazată pe o coadă, în stilul algoritmului lui Lee, care rezolvă problema Counting Rooms, prezentată mai sus.

Observație importantă

Deși în majoritatea cazurilor putem folosi fie metoda fill, fie metoda iterativă, atunci când avem nevoie să aflăm distanța dintre două sau mai multe puncte, singura metodă optimă este cea iterativă, bazată pe coadă, deoarece în cazul fill, depindem de modul în care ajungem să apelăm vecinii recursiv, ceea ce reprezintă o strategie care va duce la soluții ineficiente din punct de vedere al timpului și memoriei. Acest argument va fi reluat și atunci când prezentăm DFS și BFS la grafuri.

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <vector>
#include <queue>

using namespace std;

int main() {

    ios_base::sync_with_stdio(false);
    cin.tie(NULL);

    int n, m;
    cin >> n >> m;

    vector<vector<char> > grid(n+1, vector<char> (m+1));
    vector<vector<int> > visited(n+1, vector<int> (m+1));

    for (int i = 1; i <= n; i++) {
        for (int j = 1; j <= m; j++) {
            cin >> grid[i][j];
        }
    }

    int ans = 0;
    vector<int> ox = {-1, 0, 1, 0};
    vector<int> oy = {0, 1, 0, -1};

    for (int i = 1; i <= n; i++) {
        for (int j = 1; j <= m; j++) {
            if (grid[i][j] == '.' && visited[i][j] == 0) {

                queue <pair<int, int> > q;

                q.push({i, j});
                visited[i][j] = 1;
                ans++;

                while (!q.empty()) {
                    pair<int, int> node = q.front();
                    q.pop();

                    for (int i = 0; i < 4; i++) {
                        int nxt_x = node.first + ox[i];
                        int nxt_y = node.second + oy[i];

                        if (nxt_x >= 1 && nxt_x <= n && nxt_y >= 1 && nxt_y <= m && visited[nxt_x][nxt_y] == 0 && grid[nxt_x][nxt_y] == '.') {
                            visited[nxt_x][nxt_y] = 1;
                            q.push({nxt_x, nxt_y});
                        }
                    }
                }
            }
        }
    }

    cout << ans << '\n';
    return 0;
}

Problema Alee OJI 2007#

Probabil una din cele mai cunoscute probleme românești care folosește algoritmul lui Lee pentru rezolvarea acesteia, această problemă necesită implementarea algoritmului prezentat anterior pentru aflarea distanței de la origine la punctul inițial la cel final.

#include <bits/stdc++.h>

using namespace std;

int ox[4] = {0, 1, 0, -1};
int oy[4] = {-1, 0, 1, 0};

bool isValid(int x, int y, int n, int m, vector<vector<int> > &mat) {
    return x > 0 && y > 0 && x <= n && y <= n && mat[x][y] == 0;
}

int main() {

    ifstream cin("alee.in");
    ofstream cout("alee.out");

    int x, y, n, m, final_x, final_y;
    cin >> n >> m;


    vector<vector<int> > mat(n+1, vector<int> (n+1));
    for (short i = 0; i < m; i++) {
        cin >> x >> y;
        mat[x][y] = -1;
    }

    cin >> final_x >> final_y;
    mat[final_x][final_y] = 1;

    queue<pair<int, int> > q;

    q.push({final_x, final_y});
    cin >> final_x >> final_y;

    while (!q.empty()) {
        pair<int, int> temp = q.front();
        q.pop();

        for (int i = 0; i < 4; i++) {
            int new_x = temp.first + ox[i];
            int new_y = temp.second + oy[i];
            if (isValid(new_x, new_y, n, m, mat)) {
                mat[new_x][new_y] = mat[temp.first][temp.second] + 1;
                q.push({new_x, new_y});
            }
        }

    }

    cout << mat[final_x][final_y] << '\n';
    return 0;
}

Problema Labirint OJI 2021#

Pentru a rezolva această problemă, putem începe o parcurgere din punctele \((1, 1)\) și \((n, m)\), iar pentru a verifica dacă apar îmbunătățiri, trebuie doar să verificăm cu atenție perechile de distanțe noi ce apar, acesta fiind motivul pentru care avem nevoie de două parcurgeri, în loc de una.

#include <bits/stdc++.h>  
using namespace std;  

int n, m, q;  

bool ok[1000002];  
int mx[1000002];  

char mat[1002][1002];  
int dist[2][1002][1002];  

bool viz[1002][1002];  

int ox[] = {-1, 0, 1, 0};  
int oy[] = {0, 1, 0, -1};  

bool check (int x, int y) {  
    return ((x >= 1) && (x <= n) && (y >= 1) && (y <= m) && (viz[x][y] == 0));  
}  
void lee (int drum, int x, int y) {  
    memset(viz, 0, sizeof(viz));  
    deque<pair<int, int> > d;  
    d.push_back({x, y});  
    viz[x][y] = 1;  
    for (int i = 1; i <= n; ++i) { 
        for (int j = 1; j <= m; ++j) {  
            dist[drum][i][j] = -1;  
        }
    }
    dist[drum][x][y] = 1;  
    while (!d.empty()) {  
        pair<int, int> nod = d[0];  
        d.pop_front();  
        for (int i = 0; i <= 3; ++i) {  
            int nxt_x = ox[i] + nod.first;  
            int nxt_y = oy[i] + nod.second;  
            if (check(nxt_x, nxt_y) && dist[drum][nxt_x][nxt_y] == -1) {  
                dist[drum][nxt_x][nxt_y] = dist[drum][nod.first][nod.second] + 1;  
                if (mat[nxt_x][nxt_y] == '0') {  
                    viz[nxt_x][nxt_y] = 1;  
                    d.push_back({nxt_x, nxt_y});  
                }  
            }  
        }  
    }  
}  

char ans[1002][1002];  

int main() {  
    ifstream cin("labirint.in");  
    ofstream cout("labirint.out");  

    cin >> n >> m;  
    for (int i = 1; i <= n; ++i) {  
        cin >> (mat[i] + 1);  
    }  

    lee(0, 1, 1);  
    lee(1, n, m);  

    for (int i = 1; i <= n; ++i) {
        for (int j = 1; j <= m; ++j) { 
            if (mat[i][j] == '1' && dist[0][i][j] != -1 && dist[1][i][j] != -1) {  
                if (dist[0][i][j] + dist[1][i][j] - 1 < dist[1][1][1]) {
                    ans[i][j] = '1';  
                }
                else {
                    ans[i][j] = '0';  
                }
            }  
            else {
                ans[i][j] = '0';  
            }
        }
    }

    for (int i = 1; i <= n; ++i) { 
        cout << (ans[i] + 1) << '\n';
    }  
    return 0;  
}  

Lee cu mai multe origini#

În anumite situații, suntem nevoiți să simulăm o variație a algoritmului lui Lee în care avem de-a face cu mai multe puncte de start. În acest caz, deoarece de cele mai multe ori este prea încet să rulăm algoritmul pentru fiecare punct de start, putem pur și simplu să adăugăm în coadă toate originile și să rulăm același algoritm, singura diferență fiind atunci când vrem să aflăm originea fiecărui drum, deoarece trebuie să fim atenți să evităm situațiile în care nu putem construi drumul cum trebuie.

Problema Monsters de pe CSES#

În această problemă, trebuie să găsim un drum pentru personajul nostru astfel încât să poată ajunge la una din marginile matricii fără să se intersecteze cu vreun monstru.

Abordarea generală pentru aceste tipuri de probleme constă în a afla mai întâi pentru monștri, respectiv pentru personajul nostru distanțele de la punctele lor de origine la celelalte pătrate din matrice, iar în cazul personajului, singurele pătrate accesibile sunt cele la care va ajunge înaintea oricărui monstru, deoarece se știe că monștrii pot colabora pentru a opri rivalul lor. Așa cum se va observa în implementarea de mai jos, toți monștrii sunt adăugați în coadă la începutul traversării.

Un alt element important în această problemă constă în reconstruirea soluției, procedeul fiind similar cu cel prezentat la problema anterioară.

Mai jos găsiți implementarea autorului pentru această problemă.

#include <bits/stdc++.h>
using namespace std;

int ox[] = {0, 1, 0, -1};
int oy[] = {1, 0, -1, 0};

int main() {
    int n, m;
    cin >> n >> m;

    char grid[n+1][m+1];
    for (int i = 1; i <= n; i++) {
        cin >> (grid[i] + 1);
    }

    vector<vector<int> > distM(n+1, vector<int> (m+1, (1<<20))), distA(n+1, vector<int> (m+1, (1<<20)));

    queue<pair<int, int> > qM, qA;
    for (int i = 1; i <= n; i++) {
        for (int j = 1; j <= m; j++) {
            if (grid[i][j] == 'A') {
                distA[i][j] = 0;
                qA.push({i, j});
            }
            if (grid[i][j] == 'M') {
                distM[i][j] = 0;
                qM.push({i, j});
            }
        }
    }

    while(!qM.empty()) {
        pair<int, int> node = qM.front();
        qM.pop();

        for (int i = 0; i < 4; i++) {
            int nxtX = node.first + ox[i];
            int nxtY = node.second + oy[i];
            if (nxtX >= 1 && nxtX <= n && nxtY >= 1 && nxtY <= m && grid[nxtX][nxtY] != '#') {
                if (distM[nxtX][nxtY] > distM[node.first][node.second] + 1) {
                    distM[nxtX][nxtY] = distM[node.first][node.second] + 1;
                    qM.push({nxtX, nxtY});
                }
            }
        }
    }

    while(!qA.empty()) {
        pair<int, int> node = qA.front();
        qA.pop();

        for (int i = 0; i < 4; i++) {
            int nxtX = node.first + ox[i];
            int nxtY = node.second + oy[i];
            if (nxtX >= 1 && nxtX <= n && nxtY >= 1 && nxtY <= m && grid[nxtX][nxtY] != '#') {
                if (distA[nxtX][nxtY] > distA[node.first][node.second] + 1 && distA[node.first][node.second] + 1 < distM[nxtX][nxtY]) {
                    distA[nxtX][nxtY] = distA[node.first][node.second] + 1;
                    qA.push({nxtX, nxtY});
                }
            }
        }
    }


    for (int i = 1; i <= n; i++) {
        for (int j = 1; j <= m; j++) {
            if (distA[i][j] != (1<<20) && (i == 1 || i == n || j == 1 || j == m)) { 
                int x = i;
                int y = j;
                string s;
                while (distA[x][y] != 0) {
                    if (distA[x-1][y] == distA[x][y] - 1) {
                        s += 'D';
                        x--;
                        continue;
                    }
                    if (distA[x][y-1] == distA[x][y] - 1) {
                        s += 'R';
                        y--;
                        continue;
                    }
                    if (distA[x+1][y] == distA[x][y] - 1) {
                        s += 'U';
                        x++;
                        continue;
                    }
                    if (distA[x][y+1] == distA[x][y] - 1) {
                        s += 'L';
                        y++;
                        continue;
                    }
                }
                cout << "YES\n";
                cout << s.size() << '\n';
                reverse(s.begin(), s.end());
                cout << s << '\n';
                return 0;
            }
        }
    }

    cout << "NO\n";
    return 0;
}

Algoritmul 0-1 BFS#

Deși acest algoritm este folosit în principal pentru problemele de drumuri minime pe grafuri, există exemple care implică și probleme pe matrici, așa cum se precizează în articolul nostru despre drumuri minime.

Lee cu structuri de date#

În unele cazuri, putem avea de-a face cu probleme în care vizitarea unui pătrat adiacent din matrice poate avea costuri diferite de \(0\) și \(1\), în acest caz se impune folosirea unor structuri de date pentru a calcula aceste costuri minime, implementarea devenind foarte similară cu cea pe care o veți vedea atunci când veți învăța algoritmul lui Dijkstra, acesta fiind varianta sa pe matrice.

La fel ca și la Dijkstra, cele mai populare structuri de date sunt setul și coada de priorități, mai jos găsind implementări folosind ambele structuri de date ce rezolvă problema lee2 de pe pbinfo.

Implementare cu set#

#include <bits/stdc++.h>
using namespace std;

int ox[] = {-1, 0, 1, 0};
int oy[] = {0, 1, 0, -1};

int main() {

    ios_base::sync_with_stdio(false);
    cin.tie(NULL);

    int x, y, z, n, t;
    cin >> n >> x >> y >> z >> t;

    vector<vector<int> > val(n+1, vector<int> (n+2, 0)), dp(n+1, vector<int> (n+1, (1<<25)));

    for (int i = 1; i <= n; ++i) {
        cin >> val[1][i];
    }

    for (int i = 2; i <= n; ++i) {
        for (int j = 1; j <= n; ++j) {
            val[i][j] = 1 + (val[i-1][j-1] * x + val[i-1][j] * y + val[i-1][j+1] * z) % t;
        }
    }

    dp[1][1] = val[1][1];

    set<pair<int, pair<int, int> > >s;
    s.insert({dp[1][1], {1, 1}});

    while (!s.empty()) {
        pair<int, pair<int, int> > x = *s.begin();
        s.erase(x);

        pair<int, int> nod = x.second;

        for (int i = 0; i <= 3; ++i) {
            int new_x = ox[i] + nod.first;
            int new_y = oy[i] + nod.second;
            if (new_x == 0 || new_y == 0 || new_x == n+1 || new_y == n+1) {
                continue;
            }
            if (dp[nod.first][nod.second] + val[new_x][new_y] < dp[new_x][new_y]) {
                dp[new_x][new_y] = dp[nod.first][nod.second] + val[new_x][new_y];
                s.insert({dp[new_x][new_y], {new_x, new_y}});
            }
        }
    }

    cout << dp[n][n] << '\n';
    return 0;
}

Implementare cu priority queue#

Observație

Nodurile se introduc în priority queue cu - în față deoarece vrem să ținem elementele în ordine crescătoare, iar implementarea standard a priority queue le ține în ordine descrescătoare.

#include <bits/stdc++.h>
using namespace std;

int ox[] = {-1, 0, 1, 0};
int oy[] = {0, 1, 0, -1};

int main() {

    ios_base::sync_with_stdio(false);
    cin.tie(NULL);

    int x, y, z, n, t;
    cin >> n >> x >> y >> z >> t;

    vector<vector<int> > val(n+1, vector<int> (n+2, 0)), dp(n+1, vector<int> (n+1, (1<<25)));

    for (int i = 1; i <= n; ++i) {
        cin >> val[1][i];
    }

    for (int i = 2; i <= n; ++i) {
        for (int j = 1; j <= n; ++j) {
            val[i][j] = 1 + (val[i-1][j-1] * x + val[i-1][j] * y + val[i-1][j+1] * z) % t;
        }
    }

    dp[1][1] = val[1][1];

    priority_queue<pair<int, pair<int, int> > >pq;
    pq.push({-dp[1][1], {1, 1}});

    while (!pq.empty()) {
        pair<int, pair<int, int> > x = pq.top();
        pq.pop();

        pair<int, int> nod = x.second;

        for (int i = 0; i <= 3; ++i) {
            int new_x = ox[i] + nod.first;
            int new_y = oy[i] + nod.second;
            if (new_x == 0 || new_y == 0 || new_x == n+1 || new_y == n+1) {
                continue;
            }
            if (dp[nod.first][nod.second] + val[new_x][new_y] < dp[new_x][new_y]) {
                dp[new_x][new_y] = dp[nod.first][nod.second] + val[new_x][new_y];
                pq.push({-dp[new_x][new_y], {new_x, new_y}});
            }
        }
    }

    cout << dp[n][n] << '\n';
    return 0;
}

Concluzii#

Algoritmii de tip flood fill sunt unii din cei mai întâlniți algoritmi din această secțiune a structurilor de date liniare, ei regăsindu-se în foarte multe tipuri de probleme, fiind una din cele mai populare tipuri de probleme de la olimpiadele de informatică din România și nu numai, aceștia fiind regăsiți și în USACO Silver și alte competiții similare.

În multe situații, datorită popularității acestei metode, problemele noi ce folosesc această tehnică combină și alți algoritmi, precum căutarea binară, programarea dinamică sau chiar combinatorica în anumite exemple mai dificile.

Pe lângă aplicațiile din problemele de algoritmică, aceștia se regăsesc și în multe situații practice, în care trebuie estimat impactul unor potențiale dezastre naturale sau chiar și în editarea imaginilor și a altor forme grafice.

Probleme suplimentare#

Lectură suplimentară#